Atlantik somonu (Salmo Salar)

Dünya Balıkları
Atlantik somonu (Salmo Salar)

İsim : Dünya’da Atlantic Somonu veya Çiftlik Somonu diye adlandırılan bu türün Türkiye’deki ismi Norveç Somonu’dur. Bunun nedeni ise Türkiye somon ihtiyacının %90’ını yaklaşık 12 senedir bu ülkeden karşılamakta. Türkiye’de Norveç somonu ismiyle satılmayıp da yerli somon olarak piyasaya sürülen balığın ise Somon ile ne lezzet ne de görüntü olarak hiçbir ilgisi yoktur.

Türün Kökeni : Somonun bu denli lezzetli ve sağlıklı olmasının başlıca nedenlerinden birisi, çok soğuk sularda yüzerek vücudunun sürekli diri kalması. Bu nedenle somonun dünya çapında yakalanabileceği en uygun sular adından da anlaşılacağı gibi Atlantik suyuna ulaşabilen ülkelerdir. Başta Norveç olmak üzere, Şili, İskoçya, Kuzey Amerika, Faroe Adaları ve Avusturalya ve Avrupa’nın kıyı ülkeleri Somon üertimi için doğal habitat ülkeleri olarak öne çıkarlar.

Tad : Atlantik somonu çiftlik somonundan biraz daha tatlıdır ve çok yağlı bir tadı vardır. Ancak bu yağ kimseyi korkutmamalı. Somonda bulunan yağın büyük miktarı Omega-3 içermekte.

Yapı : Somonun dış yapısı soğuk sularda yüzdüğü için serttir, parmağınızla dokunduğunuz zaman somonun taze olup olmadığını anlamak için balıkçı olmanıza gerek yok. Ayrıca yüzeyi içerdiği yağ dolayısı ile çok kaygandır ve rengi koyu turuncu ve pembemsi turuncu arasında değişir. Çiftlik somonunu pişirmeden hemen önce damarlı yapısı ortaya çıkar.

Besin Değerleri / 100 gr.              
Kalori : 142              
Yağ : 6.3 gr.              
Omega-3 : 1.4 gr.              
Protein : 19.8 gr.              
Sodyum: 44 mg.             
Karbonhidrat : 0 gr.              


Piyasadaki Yeri : Atlantik Somonu üretimi ve koyulan kota her sene değişmekle birlikte, türün devamlılığı açısından kotalar aşağıda tutulmakta ancak bu miktar bile dünyadaki Somon ihtiyacını fazlası ile karşılamakta. Son yıllarda dünya üzerindeki toplam somon tüketim miktarı 1.5 milyon metrik ton ile 2 milyon metrik ton arasında değişmekteyken Türkiye’de bu balığın tüketim miktarı yalnızca 7.800 metrik ton (2012). Somon balığının sürekli bulunabilmesi türü dünya çapında çok önemli bir noktaya getirmiş bulunmakta.

Tüketim Şekli : Somon gerek yapısı, gerek tadı, gerek fiyatı ve gerekse kolay ulaşılabilir olması nedeniyle, tüketiminde 10’larca farklı pişirme tekniği kullanılabilir. Somon hem donuk hem de taze olarak piyasaya sunulabilir. Her ikisi için de porsiyon (dilimlenmiş), fileto edilmiş veya bütün olarak satışa sunulabilir. Soğuk ve sıcak olarak füme edilebileceği gibi, taze somon çiğ olarak sushi ve sashimide kullanılabilir. Daha önce de belirttiğimiz üzere çok yağlı olan bu balık mangal, barbekü, tava ve güveçte kendi yağı kullanılarak çok lezzetli bir yemek elde edilebilir. Füme edilmiş somonu sabah kahvaltısında veya öğlen yemeğinde bir sandviçin içinde görürseniz tadına bakmaktan çekinmeyin muhteşem bir lezzetle karşılaşacaksınız.